Contacteaza-ne acum!
09:30-18:00, L-V
Cosul tau de cumparaturi
0 produse (0,00 lei)

Whisky

(10 produse)

Desi nu exista o data  certa a momentului in care whisky-ul s-a produs pentru prima data, istoricii afirma ca, inca din antichitate, celtii practicau distilarea acestei bauturi, numind-o "uige beatha" - "Apa vietii".

De-a lungul anilor, perfectionand aceasta arta, scotienii s-au afirmat printre liderii mondiali in materie de producere a whisky-ului.

La inceputul secolului al XVII-lea, popularitatea in crestere a whisky-ului a determinat Parlamentul scotian sa introduca taxe atat pe malt, cat si pe produsul final, acestea fortand producatorii care nu isi puteau permite sa plateasca taxele sa isi coninue activitatea in secret - incepe deci perioada misterioasa a producerii ilicite a whisky-ului. Contrabanda a durat aproximativ 150 de ani, pana in 1823, cand Ducele de Gordon a propus Camerei Lorzilor ca Guvernul sa legalizeze producerea whisky-ului pentru a obtine mai mult profit.

Procesul de fabricatie al whisky-ului are patru etape, egale ca importanta in calitatea produsului final: maltarea, fermentatia, distilarea si invechirea. Producerea whisky-ului incepe cu prepararea cerealelor - care consta in zdrobirea, groba si amestecul cu apa calda in recipientul de maltare.

Mustul de malt obtinut se raceste si se introduce in vase mari de fermentatie, unde se adauga drojdia si se declanseaza procesul de fermentatie. lichidul astfel obtinut seamana foarte mult cu berea. In recipienti speciali, acesta se va distila de mai multe ori. In acest proces rezulta vapori de alcool si substante gustative care se condenseaza si se colecteaza. Dupa o usoara diluare a asa numitului new-make cu apa, se va pune in butoaie de lemn unde are loc maturarea in decurs de cativa ani.

Timpul de maturare va face din acest distilat de cereale whisk(e)y-ul. Expertii sustin ca 70% din gustul si caracterul acestei bauturi se obtine din interactiunea lichidului cu lemnul si oxigenul din butoi.

×

Aboneaza-te la newsletter si esti la curent cu noutatile si promotiile noastre